از زمان راهاندازی چک الکترونیک در کشور، تاکنون ۶۵۰ هزار فقره چک الکترونیک صادر شده است. بیش از ۹۹.۶۶ درصد از این چکها کارسازی و وصول گردیدهاند. این آمار نشاندهنده موفقیت و کارایی بالای سیستم چک الکترونیک در تسهیل معاملات مالی است.
چک الکترونیک
بانک مرکزی و شبکه بانکی به منظور اجرای الزامات قانون جدید چک و ارائه محصولات مبتنی بر فناوری، چک الکترونیک را به عنوان یک محصول جدید معرفی کردند که در آبان ماه سال ۱۴۰۱ رونمایی شد. این چک الکترونیک به عنوان نسخه دیجیتالی چکهای کاغذی عمل میکند و با استفاده از امضای الکترونیکی اعتبار مییابد.
بانک های متصل به چکاد
تا کنون، ۱۶ بانک شامل بانکهای صادرات، تجارت، پارسیان، رفاه کارگران، کشاورزی، پاسارگاد، قرضالحسنه رسالت، ملت، گردشگری، توسعه صادرات، توسعه تعاون، ملی، سینا، شهر، اقتصاد نوین و آینده به سامانه چکاد (سامانه چک امن دیجیتال) متصل شده و چک دیجیتال را عملیاتی کردهاند. همچنین بانکهای مسکن، سپه، قرضالحسنه مهر ایران و دی نیز در مراحل پایانی پیوستن به این سامانه قرار دارند. بانکهای صنعت و معدن، خاورمیانه و سامان در حال آزمایش پیادهسازی سرویسهای سامانه چکاد هستند.
مزایای چک الکترونیک
چک الکترونیک به مشتریان شبکه بانکی این امکان را میدهد که بدون نیاز به مراجعه حضوری به شعبه، تمام مراحل مربوط به چک را به صورت غیرحضوری انجام دهند. متقاضیان دستهچک میتوانند درخواست خود را از طریق موبایلبانک یا اینترنتبانک ثبت کنند. پس از انجام بررسیهای لازم، تعداد برگهای چک با شناسه صیادی به فرد ارائه میشود. سپس، فرد میتواند در همان بستر اقدام به صدور چک کرده و آن را به کارتابل گیرنده ارسال کند. بانک مرکزی همچنین تمامی بانکها را ملزم کرده است که چکهای دیجیتال سایر بانکها را در سامانه چکاوک بپذیرند. این اقدام به تسهیل فرآیندهای بانکی و افزایش امنیت در معاملات کمک خواهد کرد.