الزامات ثبت و تأیید چک در سامانه صیاد بر اساس قانون اصلاح قانون صدور چک
گیرندگان چک کاغذی باید در زمان تأیید دریافت چک، به وضعیت اعتباری صادرکننده، تطبیق مشخصات چک کاغذی با اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد و همچنین نام گیرنده چک توجه ویژه‌ای داشته باشند.

فهرست مطالب

الزامات ثبت و تأیید چک در سامانه صیاد بر اساس قانون اصلاح قانون صدور چک مجله جریان

بانک مرکزی اعلام کرد که بر اساس قانون اصلاح قانون صدور چک، تمامی چک‌های صادره باید در سامانه صیاد ثبت شوند و در صورت عدم ثبت، بانک هیچ‌گونه تکلیفی برای پذیرش و پرداخت وجه چک به ذی‌نفع ندارد.

وظایف گیرنده چک

در این راستا، وظایفی برای گیرنده چک در زمان دریافت و انجام مبادلات وجود دارد که باید به آن‌ها توجه کند تا از خسارت جلوگیری شود:

  1. بررسی وضعیت اعتباری صادرکننده: دریافت‌کننده چک باید قبل از دریافت آن و تأیید در سامانه صیاد، وضعیت اعتباری صادرکننده را بررسی کرده و از مجموع مبلغ چک‌های برگشتی (شامل چک‌های برگشتی رفع اثر شده و نشده) و همچنین چک‌های در راه یا تسویه نشده اطلاعات کسب کند.
  2. تأیید ثبت چک: ذی‌نفع چک موظف است به سامانه صیاد مراجعه کند تا از ثبت چک به نام خود اطمینان حاصل کند. او باید اطلاعات مندرج در برگ چک و ثبت شده در سامانه شامل تاریخ، مبلغ و هویت صادرکننده و گیرنده را بررسی کرده و در صورت تطابق، تأیید دریافت چک را انجام دهد.
  3. بررسی اطلاعات ذی‌نفعان: با توجه به اینکه امکان ثبت چک برای بیش از یک نفر وجود دارد، ذی‌نفع باید اطلاعات مربوط به دیگر دریافت‌کنندگان چک را بررسی کند. بنابراین، گیرندگان چک باید هنگام تأیید آن به نام گیرنده توجه کنند و در صورت عدم تطابق، چک را تأیید نکنند.

دسترسی به سامانه صیاد از طریق پیامک به شماره 4040701701، اپلیکیشن‌های پرداخت، موبایل بانک، اینترنت بانک، خودپردازها و شعب بانک‌ها برای عموم مردم فراهم شده است. مشتریان می‌توانند از این طریق ثبت صدور، تأیید، استعلام و انتقال چک را انجام دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

chat